maandag 10 januari 2011

Kim van Kooten @ Nederlandse Actrices

Kim van Kooten (Purmerend, 26 januari 1974) is een Nederlands actrice en scenariste.
Van Kooten werd geboren in Purmerend en groeide op in Zuidoostbeemster. Zij is de dochter van Kees van Kooten en Barbara Kits. Haar broer is de acteur en zanger Kasper van Kooten.
Ze begon aan een studie scenarioschrijven aan de Filmacademie, maar stopte daarmee reeds snel, nog tijdens de propedeuse.
Na een toevallige ontmoeting met regisseur Robert Jan Westdijk maakte Kim van Kooten haar debuut als actrice in diens debuut Zusje (1995). Naaktrollen in films als Jezus is een Palestijn (met haar toenmalige vriend Hans Teeuwen), Mariken en Phileine zegt sorry volgden.
Het scenarioschrijven pakte ze weer op, toen Theo van Gogh haar vroeg voor Blind date (1996). Ze heeft zich gespecialiseerd in het uitwerken van karakters en levensechte dialogen.
Naast haar werk als actrice en scenariste, was Kim van Kooten actief als recensente bij en presentatrice van het filmprogramma Stardust van de VPRO.
Ze is getrouwd met de acteur Jacob Derwig, met wie ze twee kinderen heeft. Van Kooten en Derwig leerden elkaar kennen op de set van de televisieserie De acteurs, waarin telkens wisselende acteurs door Van Kooten geschreven teksten speelden.

Kim van Kooten als actrice
    * 1995: Zusje als Daantje Zuidewind
    * 1996: Red Rain
    * 1998: Een Hoertje en haar broertje als Elena
    * 1999: Jezus is een Palestijn als Natasja
    * 2000: Mariken als Isabella
    * 2001: Olivetti 82
    * 2002: Snapshots
    * 2002: Bella Bettien als Monique
    * 2003: Phileine zegt sorry als Phileine
    * 2006: Evelien (televisieserie) als Evelien
    * 2010: In therapie als Karen
    * 2010: Loft Nederlandse verfilming van de Vlaamse versie
Daarnaast is Kim van Kooten te horen in Minoes (2001).
Kim van Kooten als scenarioschrijfster
    * 1994: Nighthawks
    * 1996: Blind Date (dialogen)
    * 2000: Mariken (met rol voor broer Kasper van Kooten)
    * 2001: Met grote blijdschap
    * 2001: Acteurs, De (tv serie)
    * 2002/2003: de musical: Na de zomer (met samenwerking van liedjesschrijver Niek Barendsen)
    * 2007: Alles is Liefde
Kim van Kooten als 'kinderboekenschrijfster'
Speciaal voor de Sinterklaasactie van Douwe Egberts schreef ze in 2007 een Sinterklaasboek.
    * 2007: Pom Ti Dom

Kim van Kooten acteer prijzen
    * 2001: Gouden Kalf voor Beste scenario (Met grote blijdschap)
    * 2003: Gouden Kalf voor Beste actrice (Phileine zegt sorry)

Het leven lacht Kim van Kooten weer toe. De actrice werd na de geboorte van haar tweede kind geveld door een vrij zeldzame ontstekingsziekte, wat een hoop angst bij haar veroorzaakte.
Dankzij de behandeling van een medisch psycholoog kwam zij er weer bovenop. "Ik ben weer helemaal het vrouwtje", zegt Van Kooten.

"Ik verkeerde twee jaar in een soort niemandsland", zegt de actrice over de nare periode. "Als je zo lang tobt met je gezondheid en je niet altijd familie en vrienden daarmee lastig wilt vallen, is het heel goed dat er iemand is tegen wie je aan kan praten."

De behandeling is haar goed bevallen. "Er is sprake van zo'n goed contact dat ik bijna dingen wil verzinnen om door te gaan."
Loft
Inmiddels is de 36-jarige Van Kooten weer druk aan het werk. De schrijfster van het filmsucces 'Alles is Liefde' werkt onder meer aan een nieuw scenario en de opnamen van de thriller 'Loft', waarin zij een rol speelt. Ook is ze te zien in de tv-serie 'In Therapie'.

Actrice Kim van Kooten speelt mee in de Nederlandse remake van de Vlaamse film Loft.

Ook Anna Drijver heeft een naakt rol weten te bemachtigen, evenals Katja Herbers en Hadewych Minis. Lies Visschedijk en Carolien Spoor nemen de andere vrouwelijke rollen op zich.
Chico Kenzari is afgelopen zaterdag toegevoegd aan de cast, laat de productiemaatschappij weten. Hij vervangt Marcel Hensema.
De acteur speelt de rol van Tom, een gevaarlijke man met losse handjes. Kenzari: ''Het is een enorme eer om met deze vier mannen te mogen boksen in een mooie ruimte.''
Eerder werd bekend dat Barry Atsma, Fedja van Huêt, Marcel Hensema, Jeroen van Koningsbrugge en Gijs Naber meespelen in de film.
Minnaressen

De thriller gaat over vijf getrouwde mannen, die in het grootste geheim woonruimte (loft) delen om hun minnaressen in te ontvangen.
De regie van Loft is in handen van Antoinette Beumer (De gelukkige huisvrouw).
De film is een remake van een gelijknamige Vlaamse film uit 2008, en wordt geregisseerd door Antoinette Beumer.

'Loft' gaat over vijf getrouwde mannen die in het geheim een appartement delen en daar regelmatig afspreken met hun minnaressen. Dan wordt er ineens een dode vrouw gevonden en gaan de heren op onderzoek uit.
Kim van Kooten (1974) is actrice en scenarist. Ze brak in 1995 door met haar hoofdrol in de speelfilm Zusje en werd voor deze rol genomineerd voor een Gouden Kalf. In 1999 volgde de speelfilm Jezus is een Palestijn en in 2000 "Mariken", waarvoor ze zelf het scenario schreef. In 2003 speelde Kim de hoofdrol in "Phileine zegt Sorry". Voor deze vertolking werd ze bekroond met een Gouden Kalf voor beste actrice. 
Deze onderscheiding ontving ze ook in 2001 voor haar scenario van de film "Met Grote Blijdschap".  In datzelfde jaar ontving ze een nominatie voor haar rol in de televisiefilm "De Belager" (beste actrice in een televisiedrama).
In 1996 verscheen de film "Blind Date" van Theo van Gogh, waar Kim het scenario voor schreef en waar in 2007 een engelstalige remake van gemaakt werd door niemand minder dan Stanley Tucci.
In 2006 gaf Kim twee seizoenen lang gestalte aan het personage “Evelien” in de gelijknamige, succesvolle televisieserie. In 2007 werd haar filmscenario "Alles is Liefde" verfilmd. De film trok 1,3 miljoen bezoekers en werd daarmee de meest succesvolle Nederlandse film van de afgelopen 20 jaar. Kim kreeg een gouden kalf nominatie in de categorie Beste Scenario. De film won uiteindelijk twee kalveren, voor beste regie en beste speelfilm.
Kim heeft in de loop der jaren ook uitstapjes gemaakt naar presenteerwerk. Zij presenteerde het radio-programma 5.5 = 6, leverde bijdragen aan het VPRO- filmprogramma Stardust en presenteerde voor diezelfde omroep De Filmquiz. Voorts heeft zij haar eerste kinderboek geschreven: “Pom Ti Dom Viert Sinterklaas” (uitbreng december 2009, Göttmer).
Kim van Kooten is getrouwd met acteur Jacob Derwig en samen hebben ze twee kinderen. Momenteel werkt Kim samen met Jacob aan de Nederlandse vertaling van “Cat On A Hot Tin Roof” (Tennessee Williams), een toneelstuk dat Jacob uiteindelijk zal gaan regisseren bij Toneelgroep Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten