zaterdag 11 december 2010

Sanne Vogel @ Nederlandse Actrices

 
Sanne Vogel (Nieuwegein, 10 april 1984) is een Nederlandse toneel-, film- en televisieactrice, schrijfster en theaterregisseur. Samen met haar broer Robin Vogel ligt zij aan de basis van De Vogelfabriek, een bedrijf dat eigen theatervoorstellingen en films produceert en regisseert.
Sanne Vogel won op haar vijftiende de Kunstbende-finale in de categorie Theater met de voorstelling Ogen vol waanzin in 1999 en in 2000 de finale in de categorie Video met De bruine ogen van Peggy 2. In 1999 eerde haar geboorteplaats Nieuwegein haar met een tweede prijs in Cultuurprijs met haar stuk Comeback.
Als actrice werd ze bij het grote publiek bekend als de rol van Claudia vertolkt in Het schnitzelparadijs en als de tienerversie van Annie M.G. Schmidt in de serie Annie M.G. Als schrijfster zet ze zichzelf op de kaart met het kinder- en jeugdboek Het levenswerk van een talentloos meisje. Samen met haar broer richtte ze in het 2002 het theaterbedrijf De Vogelfabriek op en schrijft ze vele theaterstukken. In dat zelfde jaar won ze het 1000Watt Lichtpunt voor haar voorstelling Feestbeest, gemaakt in het kader van het project Scheur van Het Syndicaat en eerde De Parade haar met Het Gouden Ei van de Mus voor aanstormend talent met haar stuk HIP. In 2002 volgde op datzelfde festival de voorstelling HAP en een jaar later HOP. Op diezelfde Parade had ze in 2010 veel succes met de productie IRRITANT, die handelt over grote en kleine irritaties. De voorstelling van 30 minuten was een publiekslieveling en veelal uitverkocht.
In 2008 is Vogel te gast in het tv-programma Pauw & Witteman, ze vertelt hier over haar vaders leven en wat haar daarvan in haar werk nog steeds helpt.
Met het theatergezelschap Nieuw West speelt ze in 2010 de rol van Natalee Holloway in het stuk Met Joran aan zee van Rob de Graaf, onder regie van Marien Jongewaard. Zelf regisseert zij in 2010 haar theaterstuk Late Avond Idealen met Georgina Verbaan in de hoofdrol.
In 2010 heeft ze deelgenomen aan de tiende serie van het tv-programma Wie is de Mol? en bereikte daarin de finale. In die finale eindigde ze als tweede, achter winnaar Frits Sissing en Mol Kim Pieters.
Tijdens de 30ste editie van het Nederlands Film Festival in 2010 wordt, in het kader van de "One Night Stands", haar televisiefilm Mama vertoond. Deze film schreef en regisseerde ze samen met Beri Shalmashi. De film met o.a. Eva Duijvestein en Rifka Lodeizen gaat op zondag 26 september 2010 tijdens het NFF in première tijdens een marathonvertoning in de Utrechtse Rembrandt bioscoop.
Film/video/tv
    * Augurk op Sap (2000) - scenario, spel en co-regie
    * De bruine ogen van Peggy 2 (2000) - scenario, spel en co-regie
    * Zotte Koppen (2001) - scenario en regie
    * "Denk aan het kind"(2001) PILOT NPS comdeylab. spel(rol Kind, Debbie)
    * "Mooie Judy"(2002) eindexamenfilm NFTA. spel(rol Judy)
    * De Kanariefilm (2002) - scenario en regie, voorstelling op "De Parade"
    * De Grot (2001) - als meisje in Camp Davy
    * De grotten van Han van Vloten (2003) - als Irmgard
    * De Vogelaar (2004) - One night stand. scenario
    * "Gezocht Man" - spel
    * Dochter (2005) - spel als Susanne
    * Het schnitzelparadijs (2005) - spel als Claudia
    * Divina Gloria (2006) spel
    * 'n Beetje Verliefd (2006) - spel als jong meisje op de markt
    * Van Speijk (Afl. 2.1 Miss Baarsjes or not Miss Baarsjes, 11 januari 2007) - spel als Herma Horsman
    * Groen is toch de mooiste kleur voor gras (2007) - spel als jonge vrouw
    * Alibi (2008) - spel als Marjam
    * Ooit (2008) - spel als kassière
    * Schnitzelparadijs, de serie (2008) - spel als Claudia
    * Liefs (2009) spel
    * Floor Faber (2009) - spel als Claire
    * Annie M.G. (2009) - spel als de jonge Annie
    * The Popgroep (2010) - spel als Suus
    * Mama (2010) - scenario en regie (samen met Beri Shalmashi)
Sanne Vogel is genomineerd voor een Gouden Kalf. De actrice en regisseur maakt vrijdag bij de uitreiking op het Nederlands Filmfestival met coregisseur Beri Shalmashi kans op een beeld voor de tv-film Mama.
Andere titels die in deze categorie kans maken op een prijs zijn Finnemans van Thomas Korthals Altes en Proces van Jenneke Boeijink.
De strijd om de prijs voor beste lange documentaire gaat vrijdag tussen The rainbow warriors of Waiheke Island van Suzanne Raes, The player van John Appel en Farewell van Ditteke Mensink. Opvallend hier is de afwezigheid van de alom geprezen film Janine van Paul Cohen. De drie genomineerde films draaiden eerder op het Idfa.
In de categorie korte film is regisseur Daan Bakker genomineerd, die woensdag voor zijn debuut Bukowski al de Filmprijs van de stad Utrecht ontving. Hij neemt het op tegen De maan is kapot van Arno Dierickx en Red-end and the seemingly symbiotic society van Robin Noorda en Bethany de Forest.
In de categorie korte documentaire maken Drona & ik van Catherine van Campen, Shades of grey van Saskia van den Heuvel en Weapon of war van Femke en Ilze van Velzen een kans.
De genomineerden in de overige categorieën worden vandaag bekendgemaakt. Grote kanshebber in de belangrijke speelfilmcategorie is Tirza van Rudolf van den Berg. De film naar het boek van Arnon Grunberg was de festivalopening.
Sanne Vogel is actrice, regisseur en schrijfster. Ze heeft veel theaterwerk gedaan en is in een aantal films, videoclips en televisieseries te zien. In de miniserie Annie MG speelt ze de jonge Annie M.G. Schmidt. Ze debuteerde als jeugdauteur in 2008 met Het levenswerk van een talentloos meisje. Dit boek behoort tot de kerntitels van de Jonge Jury 2010.
 
Geboren:        10 april 1984 te Nieuwegein
Opleiding:         Na de mavo is ze meteen gaan werken.
Werk:        Vanaf haar zestiende werkt ze als actrice en theatermaakster. Ze schrijft ook toneelteksten en plots voor tv-series en -films.
Thuis:        Ze woont in Amsterdam.
Eerste boek:         Het levenswerk van een talentloos meisje (2008)
Bijzonderheden:         In haar debuutverhaal staan stukjes van bekende Nederlanders. ´Die BN´ers zijn in het echt allemaal vriendinnen van mij, dus die deden graag mee.´
Ooit gezegd:         ´Mijn ouders hebben me opgevoed met het idee dat het normaal is dat je met respect omgaat met de wereld en de dieren. Dat je hard moet werken als je iets wilt bereiken. En dat als je verdriet meemaakt, je daar niet in moet blijven hangen, maar er juist kracht uit moet halen.´
Sanne Vogel heeft geen speciale opleiding om bij het toneel te werken, maar is al vanaf haar zestiende professioneel actrice, schrijfster en regisseuse. Ze schreef en regisseerde onder meer de voorstellingen ´Sneeuwwitje en de zeven caravans´ (Tweetakt). Samen met haar broer Robin (1983) maakte zij sinds hun jeugd toneelstukken, filmpjes, teksten en beeld. In 2001 richtten ze De Vogelfabriek op, om zelfstandig producties te kunnen ontwikkelen.
In 2008 deed ze mee aan de opnames van de serie over het leven van de schrijfster Annie M.G. Schmidt. Vogel speelt de jonge Annie: ´Ik speel haar van haar 15de tot haar 32ste. Haar eerste keer zoenen, roken, vrijen, haar eerste verloving. Het script, de kleren, het haar, het was te gek.´
Op haar 13de won ze een prijs voor haar gedicht ´Ik wil dood´, naar aanleiding van de dood van een tante. Ze stuurde het in en won de derde prijs in de categorie ´taal´ van de Kunstbende, de nationale kunstwedstrijd voor jongeren. Later zou ze die prijs nog twee keer winnen.
Sanne over haar eerste boek, Het levenswerk van een talentloos meisje: ´Het verhaal gaat over een meisje van 15, maar een heel ander soort meisje dan ik was op die leeftijd. Zij is in het begin een soort grijze muis, ik ben altijd heel erg mezelf geweest. Toen ik 15 was, had ik al drie prijzen gewonnen met mijn werk. Een jaar later kon ik ervan leven. Ik was met heel andere dingen bezig. Ik ben begonnen met schrijven toen ik 13 was, het was erg leuk om nu voor die leeftijdsgroep wat te maken. In eerste instantie is dit een grappig boek, maar het eindigt treurig.´
SANNE VOGEL
Eigenlijk wilde ze ooit ballerina worden, maar ze heeft nu al aardig wat theaterproducties op haar naam staan. Ze werkte voor de Parade, Het Syndicaat en Huis aan de Werf.
Sanne Vogel werd 3e in de landelijke finale van de Kunstbende Taal. Het jaar daarop werd ze eerste in de landelijke finale Theater en het jaar daarop werd ze eerste in de categorie Video.
Monoloog 'Document' van Sanne Vogel
Theatermaakster Sanne Vogel maakte een monoloog waarin haar waargebeurde familiegeschiedenis centraal staat. Het is een ‘Document over de schoonheid van verdriet’. Gefascineerd door vlagen van verhalen die ze in haar jeugd opving, besloot Sanne Vogel onderzoek te doen naar haar voorouders. Sanne Vogel brak door als actrice in de film ‘Het Schnitzelparadijs’ en in de tv-serie ‘Annie M.G.’.  Met haar broer Robin heeft ze een eigen theatergezelschap De Vogelfabriek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten